Sualtı Görüntülemeye Yeni Başlayan Dalıcılara Tavsiyeler
Sualtı görüntüleme konusuna yeni başlayanlar için önemli olabileceğini düşündüğüm malzeme bakımı ve hazırlanması konusundaki tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sualtı Fotoğraf malzemeleri ve ekipmanlarının dalışa hazırlanması, bakımı , muhafazası çok önemlidir. Fotoğraf çekmek için bir dalışa gitmeye karar verdiğimizde çok uzun zaman önceden hazırlıklara başlarız. Bu hazırlık hem zihinsel hem de bedenen yapılır. Dalış bölgesi hakkında bilgiler toplanır , sualtında karşılaşılabilecek canlılar, bunların davranış biçimleri ve nasıl fotoğraflanabileceği öğrenilmeye çalışılırken diğer taraftan malzemeler dalış için hazırlanır.
Bir sualtı fotoğrafçısı için en önemli safhalardan bir tanesi sualtı görüntüleme ekipmanının eksiksiz olarak dalışa hazırlanması ve malzemelerin kontrolüdür. Bir düşünün dalış teknesindesiniz ve hafıza kartı almayı unutmuşsunuz, yada fotoğraf makinası pili şarj cihazınızı almamışsınız veya yedek o ringler yok , teknede bunu tedarik etme imkanı da yok. Çok güzel hayallerle yola çıktığınız bir dalış turu bir anda kâbusa dönüşür, o dalışın sizin için bir anlam ve önemi kalmaz, tüm konsantrasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Belki de birisi size geri dön dese hiç düşünmeden geri dönecek kadar karamsarlığa kapılabilirsiniz.
Ben bu psikolojiyi kendi başıma geldiği için de iyi biliyorum. Peki , ne yapmak lazım? Maddi ve manevi o kadar emek verilen ekipmanları kendi dikkatsizliğimizden veya ihmalimizden kaynaklanan sebeplerle kullanamadığımızı görmek tabiî ki çok üzücü bir olay. Öncelikle bu amaca uygun bir kontrol listesi sakin bir ortamda hazırlanmalı ve devamlı ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre güncellenmelidir. Bu liste hemen ulaşabileceğiz bir yerde muhafaza edilmelidir. (Örneğin cep telefonumuz.)
Bu listeye göre malzemelerimizi hazırladıktan sonra sıra onların dalışa hazırlanmasına geliyor. Kullanacağımız ekipmanların esas ve yedek pillerini bir yandan şarj ederken hafıza kartlarımızı yedekli olarak hazırlamalıyız. Kartı makineye takarken kilitli olmamasına dikkat ediniz (bazı makinalar ikaz ediyor.) Çünkü suya girdiğiniz anda değiştirme şansınız olmuyor.
Kullanacağımız o ringleri mutlaka temizlemeli ve silikon gresle hafifçe yağlamalısınız. Burada göz ardı edilmemesi gereken çok önemli bir konuya dikkatinizi çekmek isterim; O ringlerin ambalajı üzerinde hangi silikon gres kullanılması gerektiği yazıyor , buna dikkat etmek gerekir. Çünkü farklı silikon gresler o ringlerin özelliğini bozabiliyor. O ringlerin takılacağı yataklar da temiz ve kuru olmalıdır. O ringleri yuvalarına takarken ve çıkarırken mutlaka plastik bir aparat yardımıyla yapın ,aksi halde o ring zedelenebilir. Aynı şekilde kullanacağınız housıngin periyodik servis bakımlarını da ihmal etmeyin. Housing üzerinde bulunan düğmelerin altındaki o ringler belirli periyotlarla değiştirilmelidir. Aksi takdirde özelliğini kaybeden o ring yüzünden hem o düğme çalışmaz hem de sisteme su sızabilir. Bu bakımı mutlaka yetkili servis yapmalıdır.( Periyodik bakım sürelerini yetkili servisinizden öğrenebilirsiniz.)
Portların ve lenslerin temiz ve lekesiz olmasına özen gösterin. Çünkü suda bunları temizleme şansınız olmayacağını unutmayın. Kir izleri görüntüye yansıyabilir.
Dalış öncesi her türlü bakım , temizlik vb işlemi tamamlanınca sistemi kurup birkaç kontrol çekimi yapınız. Eğer bir problem yoksa sistemi söküp yoculuk için hazırlamak gerekir. Dalış esnasında yanımıza alabileceğimiz her türlü yedek malzemeyi almalıyız. Çünkü dalış yerinde tedarik edemeyebilirsiniz.
Dalış bölgesine gelince de iyice konuya konsantre olun, kendinizi konuya odaklayın ve çok dikkatli bir şekilde dış etkenlerden uzakta nem , rüzgar , toz vb. sisteminizi kurun. Düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmak için birkaç deneme çekimi çekin. Sistem sorunsuz çalışıyorsa emniyetli bir yerde muhafaza edin.
Dalış yerine geldiğinizde tatlı su havuzu / bidonu veya teknedeyseniz genelde dalış malzemelerinin bulunduğu yerdeki tatlı su bidonuna sistemi batırıp çıkarın su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin.
Housınge su sızmasını önlemenin bir yolunun da Kabin Su Geçirme Test ve Alarm Ünitesi kullanmak olduğunu unutmayın.
Kabin Su Geçirme Test ve Alarm Ünitesi
Kendinize ve sisteminize ne kadar güvenirseniz güvenin şu prensibi hiç unutmayın ‘’ Güven kontrole engel değildir’’
A. Murat ATASOY