Sualtı Fotoğrafçılığında Kullanılan Lenslerle İlgili Temel Bilgiler
Sualtında fotoğraf çekmeye kompakt bir makine ile başladım. İlk zamanlar otomatik mod da bas çek usulü ile çektiğim fotoğraflar çok hoşuma gidiyordu. Zamanla daha tecrübeli ve profesyonel sualtı fotoğraf grupları ile dalış yapmaya, onları takip etmeye başladım ve daha değişik sistemler ile yabancı olduğum birçok fotoğraf terimi ile karşılaştım. DSLR , makro lens, geniş açı, dome port, değişik flaşlar, değişik mm. De lensler v.b.. Sonuçta tek objektifle bu işin belirli bir seviyeye kadar yapılabileceğini öğrendim.
Özellikle sualtı fotoğraf malzemeleri ile yeni tanışacaklar için temel bilgi olarak (tekniğe girmeden) objektiflerle (lenslerle) ilgili özet bilgiler vermek istiyorum.
Her fotoğraf makinesinin bir lensi vardır. Lensler fotoğraf makinelerinin en önemli parçalarından bir tanesidir. Fotoğraf çeşitliliğini arttırmak ve fotoğrafçılığı geliştirmek üzere geliştirilmiş ürünlerdir.
Bir lensin istenilen standartta olması, her şartta renk sapması yapmaması düz çizgilerin bozulmaması ve çok net görüntü almasıyla ölçülür.
Sualtında fotoğraf çekmek için kullanabileceğimiz lensleri genel olarak sabit lensler ve değiştirilebilen lensler olarak gruplandırabiliriz.
Sabit lensler kompakt makinelerde kullanılırlar. Gelişen teknoloji ile beraber her gün bu makine ve lenslere yeni özellikler eklenmektedir.
Değiştirilebilen lensler kullanım amaçlarına göre gruplandırılabilir. Bu lensler standart, geniş açılı, balıkgözü lensler, teleobjektifler, değişken odaklı lensler ve makro lensler olarak gruplandırılır. Bu lenslerden standart ve teleobjektif lensler dışındaki lensler sualtı fotoğrafçılığında kullanılabilirler. (Ayrıca DX ve FX lens sınıflandırması da yapılır. Bu daha teknik bir konu olduğu için ileride değineceğim.)
Balıkgözü objektifler, görüş açısı 140-180 derece arasında olan objektiflerdir. Görüntü alınırken kadrajın kenarlarında bir miktar şekil bozuklukları, eğilme ve bükülmeler görülür. Bu nedenle sualtı fotoğrafçılığı için pek tercih edilmezler, daha çok özel efektler için kullanılırlar.
Geniş açılı objektifler, görüş açısı 46 derecenin üzerinde olan objektiflerdir. Kadrajın her köşesi doğal görünümündedir.
Sualtı dünyasının eşsiz güzellikleri genel olarak geniş açılı objektifler yardımıyla yansıtılabilir. Batıklar, büyük balık sürüleri, mercan resifleri, sualtının genel kompozisyonu ve daha birçok konu bu objektiflerle fotoğraflanan konulardandır.
Sualtı fotoğrafçılarının bir diğer amacı da sualtında yakın plan veya makro fotoğraflar çekmektir. Bunun nedeni ise sualtındaki bu harika dünyada yaşayan çok küçük ancak harika renklere sahip bu canlıları dış dünya ile tanıştırmaktır.
Makro lensler çok çeşitlidir, ancak bu konu büyütme ile alakalı bir konudur. Bir objektifin makro olabilmesi için birebir oranında fotoğraf çekmesi arzu edilir. Makro lenslerin netleme mesafeleri çok kısadır. Günümüzde en çok kullanılan makro objektifler 50-60-100-105 mm lik değişik markalarda üretilen lenslerdir.
Kompakt makinelerde ise, makinelerin menüsünde bulunan makro modu ile lenslere bu özellik kazandırılabilmektedir.
Ayrıca kompakt kameralarda sualtı fotoğrafçılığında çok kullanıldıkları için kabinlerinin portları üzerine dışarıdan suda takılıp çıkartılabilen lensler monte edilebilmektedir. Bu sistemlerin kısıtlı olan lens imkanları belli bir ölçüde giderilmiştir.Bu lenslere dönüştürücü lens denir. Dönüştürücü lensler sadece makro ve geniş açı çekimlerinde kullanılabilir.
Kaynaklar:
Su Altında Fotoğraf Çekmek, Ateş EVİRGEN
www. Underwater Photography Guıde.com