Lembeh Strait; Su Altı Makro Fotoğrafçılığının Başkenti
NEREDE? Lembeh Boğazı, Endonezya’nın Kuzey Sulawesi bölgesinde Bitung şehrinin doğusunda yer alır.
Su altı fotoğrafçılarının hayallerini süsleyen birçok makro objeyi burada görebilirsiniz. Lembeh bölgesi koyu renkli volkanik kumları zengin denizaltı yaşamı ile sualtı makro fotoğrafçılığının başkenti konumundadır.
Nasıl Gidilir?
Buraya ulaşım çok değişik destinasyonlarla sağlanabiliyor. Ben THY’nin direkt İstanbul – Cakarta ve Batik Air ile de Cakarta- Manado iç hat uçuşunu kullanarak gittim. Cakarta’da iç hat uçuşu için mecburen bir gece mola veriyorsunuz. Ertesi gün yaklaşık dört saatlik bir iç hat uçuşunu takiben bir buçuk saatlik karayolu yolculuğu ile Bitung şehrine geliyorsunuz. Buradan da teknelerle kalacağınız dalış oteline gidiyorsunuz.
Kuzey Sulawesi eyaletinin başkenti Manado’dan Bitung’a halk otobüsleri mevcut. Ayrıca Manado’da bir araba da kiralayabilirsiniz. Organize edebilirseniz kalacağınız dalış merkezi sizi Manado havaalanından da alıyor. Bitung’a vardıktan sonra, yaklaşık 15 dakika sürecek olan deniz yolculuğu ile Lembeh adasına geliyorsunuz.
Böyle bir dalış turunu mutlaka ciddi bir organizasyon ile yapmanızda fayda var, aksi takdirde birtakım problemler yaşanılması kaçınılmaz!
Peki Dünyada pek çok makro fotoğraf çekme olanağı veren dalış bölgesi varken neden Lembeh?
Aslında, Lembeh Adası ile anakarayı ayıran uzun ve dar bir şerit olan Lembeh Boğazı, çok değişik makro su altı canlılarını barındırır. Boğazın uzunluğu 16 km. genişliği ise 1.2 km dir. Buraya daha yakından bakmak, onun mavi sularına dalış yapmak, geniş bir yelpazede küçük yaratıkları keşfetmek, onları merak edilen, büyüleyici ve renkli tropikal su altı yaşamı ile dolu tamamen farklı bir dünyayı keşfedebilirsiniz.
Dalış noktaları birbirine yakındır. Derinlik 15 ila 25 metre arasında değişir. Akıntı yok denecek kadar azdır ve yıl boyunca sular hep 24 ila 30 santigrat derece arasındadır. Görüş mesafesi 4 metre ile 20 metre arasında değişir, genelde zemin kumluk olduğu için görüş mesafesi düşüktür
İlginç olan bu bölge dünyadaki bütün büyük balıkların yaşam alanlarından biri olmasına rağmen o canlılar bu bölgeye girmezler.
Burada sadece makro su altı fotoğrafçılığı değil muckdive niteliğinde dalışlar da yapılır.
Muck dive; genellikle sığ kumlu sularda, bulanık suda dalış anlamına gelir. Muck dive dünya üzerindeki ilginç küçük canlıları gözlemlemek için imkanı sunuyor! Bu küçük yaratıklar su altı fotoğrafçılarının tercih ettiği konulardır.
Eşsiz ekosistemi ve canlıları, onların olağanüstü güzelliği ile su altı fotoğrafçıları için Lembeh Boğazı, aynı zamanda “Makro Fotoğrafçılığın Başkenti olarak da bilinir.
Eğer dalışa yeni başlamışsanız veya su altı fotoğrafçılığında yeniyseniz burası sizin için uygun olmayabilir ve sıkıcı olabilir. Çünkü burası genelde tecrübeli su altı fotoğrafçılarına yönelik bir dalış bölgesi!
Bu doğa harikasının yanı sıra, Lembeh Boğazı yerel ulaşım, balıkçılık, deniz sanayii, turizm ve doğal bir liman olarak kullanılmaktadır.
Bu bölgede genellikle günde 2 dalış yapılır ve dalışlar tekneden olur. Tekne dalışlarından dönünce dalış merkezi bölgesinde dalış eşiniz ile beraber (rehbersiz) kıyı dalışı yapma şansınız da var. Ortalama her üç dalıcıya bir rehber verilir. Dalış rehberleri genelde konularına hâkimdir, su altı fotoğrafçılığını bilirler. Genelde fotoğraf çalışmaları kumlu zeminde ve düşük görüş koşullarında olurken rehberler küçük canlıları arar. Mutlaka yanınızda super makro ekipmanı ve makro çubuğu olmalıdır.
Lembeh; makro su altı fotoğrafçısı için cennettir. Lembeh Boğazı garip balıklar, makro yaratıklar ve nudibranchs (deniz tavşanları) gibi geniş bir yelpazeye sahiptir.
Burada çekeceğiniz su altı fotoğraflarıyla, fotoğraf arşivinizın farklı bir boyut kazanması kaçınılmazdır.
Murat ATASOY