Sivas-Gürün ilçesi, Gökpınar Gölü Ekspedisyonu

Künye

Tarih: 4-5 Mayıs 2019

Amaç: Sivas İli, Gürün İlçesi, Gökpınar Gölünde yaşam çeşitliliğini ve zararlı yosun popülasyonunu gözlemlemek. Göldeki alabalıkların sayılarının ve sağlık durumlarının daha önceki bölgeye yapılmış dalışlardaki durumla karşılaştırılması.

Katılımcılar:
SUFOD ekibi yönetim kurulu üyeleri: Ateş Evirgen, Tolga Taymaz, Mehmet Çelik ve Şener Nikbay
SUFOD ekibi üyeleri: Murat İnan, Meryem Göksel ve Onur Sezer'den oluştu.

Sivas’a dalışa gittiğimi etraftaki dost, arkadaş ve tanıdıklara söylediğimde hayret ve tereddütle karşılanıp “nasıl yani” yanıtını aldım. Bozkırın ortasında dalış organizasyonu! Olacak şey mi?! Gökpınar Gölü’nü duymamış olsam ben de aynı tepkiyi verirdim elbette. Ama duyanlar bilir ki doğal bir kaynak gölü olan Gökpınar, mutlaka dalınması gereken bir nokta. Hele ki bir de su altı fotoğrafına meraklıysanız!

Saha çalışma grubumuzun atom karınca misali üyesi, başkanımız Ateş Evirgen’in medar-ı iftiharı Doktor Tolga’nın organizasyonu ile gerçekleştirdiğimiz Gökpınar Gölü’ne dalış ana amaçlı Sivas ekspedisyonu, hem eşsiz bir dalış deneyimi ve güzel fotoğraflarla dönmemize hem de hafta sonu kaçamağı deyince pek de akla gelmeyen bir konum olan Sivas şehrini ve çevresini tanımamıza vesile oldu.

Sivas Orta Anadolu’nun kadim şehirlerinden. Tarih boyunca pek çok medeniyetin uğrak yeri olmuş. Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin eserleri hâlâ dimdik ayakta dururken, Cumhuriyet tarihimiz açısından da çok önemli bir şehir olduğu herkesin malumu. 4-11 Eylül 1919’da Mustafa Kemal’in önderliğinde toplanan Sivas Kongresi “Manda ve himayenin kabul edilmeyeceği” kararı ve “Ya istiklal ya ölüm” sloganıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir kilometre taşı olmuş. Tüm ekip üyeleri olarak, Sivas ekspedisyonumuzun kongrenin yüzüncü yılında gerçekleşmesinin etkinliğimize ayrı bir anlam kattığı konusunda hemfikir olduk.

İlk gün Gökpınar Gölü’ne dalışı tamamladıktan sonra göle yakın konumdaki doğal güzellikleri gezme ve fotoğraflama şansı da bulduk. İkinci günü ise, uçuş yasağımız da olduğundan Sivas şehrini gezmeye ayırdık. Maksimum derinliği dokuz buçuk metre olan bir dalış yapmış olsak da dalışımız yüksek irtifada gerçekleştiğinden uçuş yasağına özen göstermek şarttı.

Sivas merkezde ziyaret ettiğimiz başlıca yerler, Taşhan, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Şifaiye Medresesi, Atatürk ve Kongre Müzesi, Buruciye Medresesi,Sivas Kalesi ve Kesik Köprü oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir