Kemer’de Deniz Bilimleri Haftası

15-18 Kasım 2018 tarihleri arasında Antalya/Kemer’de düzenlenen “Deniz Bilimleri Haftası” kapsamında Ulusal ve Uluslararası olmak üzere toplam dört bilimsel etkinlik düzenlendi. Üyelerimizden Dr Tolga Taymaz’ın da Stonefish ve Trakonya karşılaşmaları sonucu yaşanan tıbbi olaylar zemininde “Tehlikeli Deniz Canlıları”ndan korunma, temas halinde yaşanabilecek klinik tablolar ve ilkyardım/ tedavi yöntemlerini anlattığı organizasyona, farklı disiplinlerden ve 12 ülkeden gelen akademisyenler, dalış eğitmenleri, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Kemer Sualtı Araştırma Merkezi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, UNESCO UniTwin Sualtı Arkeolojisi Ağı, Antalya Deniz Ticaret Odası, Kemer İşadamları Derneği, ICOMOS-ICUCH, Divers Alert Network Europe (DAN), Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS), Kiriş Limak Limra Hotel ve Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı destekleriyle Antalya’nın Kemer ilçesinde 15-18 Kasım 2018 tarihleri arasında Kemer Deniz Bilimleri Haftası gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk günü (15 Kasım 2018) bu sene on birincisi düzenlenen Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu (ISUR), Türkiye’nin yanı sıra; Mozambik’ten Gürcistan’a, Rusya’dan İtalya’ya, Almanya’dan Polonya’ya, K.K.T.C’den İran’a dünyanın çeşitli ülkelerinden konukları ağırladı. Ulusal bir sempozyum olan ve her sene farklı bir üniversitenin ev sahipliğini yaptığı sualtı alanında farklı disiplinlerden bilim insanlarının çalışmalarının aktarıldığı 21. Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısı (SBT) ise 16-17 Kasım 2018 tarihlerinde deniz bilimleri alanında uzman isimleri bir araya getirdi. Yine SBT ile aynı kapsamda merkezi Roma’da bulunan Divers Alert Network isimli kuruluş tarafından “DAN Divers Day” isimli program gerçekleştirildi. DAN Europe da görevli yerli ve yabancı akademisyenler dalış güvenliği hakkında bildiriler sundu ve konuyla ilgili bilgiler aktardı.

Organizasyonun son günü (18 Kasım 2018) Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu “Sualtı Kültür Mirası Eğitmen Eğitimi” Programının ilki gerçekleştirildi. TSSF tarafından, UNESCO, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanmış olan “Sualtı Kültür Mirasının Korunması” isimli kitabın hayata geçirilmesi süresince hazırlanan bu eğitim programı dünyada da bu alanda uygulanan ilk eğitim programı olma değeri taşımakta. Kültür mirasının korunmasındaki önem ve gerekliliğin ve bunun için dalış eğitmenlerine düşen görev ve sorumlulukların aktarıldığı programa TSSF’na kayıtlı 130 CMAS (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) Eğitmeni katıldı. Eğitmenler bu kapsamda hazırlanmış olan kitap çerçevesinde “Sualtı Kültür Mirasının Korunması” eğitimlerini verecekler. Bu seneden itibaren CMAS iki yıldız dalıcılar için bu program zorunlu ancak ücretsiz olacak.

Deniz Bilimleri Haftası, son derece verimli oturum ve eğitimlerin sonrasında, gelecek yıl yapılacak Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısı’nın duyurusu yapılarak sona erdi.

 

Add a Comment

Your email address will not be published.